Få stöd och hjälp med frågor och funderingar kring våld
Till oss kan du vända dig för att få stöd och råd om du misstänker att du eller någon du känner är utsatt för våld hemma eller i en relation. Vi lyssnar, finns för dig och tror på dig. Du kan vara anonym och avgör givetvis hur mycket och vad du vill berätta.
Vad är våld?
Fysiskt våld sker i olika allvarlighetsgrader, allt från en knuff till grov misshandel, men våld kan visa sig på många olika sätt och används systematiskt för att uppnå makt och kontroll.
Det psykiska våldet är oförutsägbart och väldigt nedbrytande med verbala kränkningar, trakasserier, känslomässig utpressning och hot om våld. För hbtq-personer kan våldet innebära hot om att outa den våldsutsattas sexuella läggning. I samhället ses nu alltmer en ökning av digitalt våld genom exempelvis övervakning och hot om att lägga ut känsliga saker på sociala medier.
Sexuellt våld tvingar någon att utföra ofrivilliga sexuella handlingar. Att ha sex med våldsutövaren kan också vara ett sätt att undvika annan typ av våld. Ekonomiskt våld innebär att man blir fråntagen kontrollen av sin egen ekonomi. Våldet kan även gå ut över husdjur och att betydelsefulla ägodelar förstörs. Alla kan vara utsatta för våld men det finns de som är extra utsatta. Till dessa hör personer som har en mindre möjlighet att berätta för andra om sina upplevelser och som är i beroendeställning till våldsutövaren.
Våldet finns alltid där
Våldet är alltid närvarandet, även mellan våldsutövningarna. Det finns ett outtalat hot om våld som kan visa sig genom exempelvis blickar och kroppsspråk. Ofta ökar våldet successivt och blir som en normal situation för både våldsutövare och den som är våldsutsatt. Detta är en process och en strategi som används för att få kontroll och makt över en partner. Isolering och att växla mellan våld och värme är typiska exempel på en sådan strategi.
Frågor och svar
Vem är det som svarar på mina mejl, chattar och samtal?
Alla som svarar är utbildade och har kunskap om våld, de kan lyssna och vara ett professionellt stöd.
Vad kan jag prata om? Hur kan ett samtal gå till?
När du hör av dig till oss kan du vara helt anonym och du avgör själv hur mycket och vad du vill berätta. Du behöver inte i förväg ha bestämt vad du vill prata om, vi kan börja med ett hej och sedan ta det därifrån.
Hur kan ett samtal med en anonym person hjälpa?
Eftersom du är anonym kan du säga precis som det är, utan förskönande ord, och berätta precis vad du tänker. Att prata med någon är alltid bra och ett stort steg på väg i rätt riktning. Direkt efter ett samtal kan känslor komma upp till ytan som känns obehagliga. Att ta sig ur en osund relation är en process som kan ta tid och det räcker inte alltid med ett samtal. Kontakta oss gärna därför igen.
Hur gammal måste jag vara?
Alla kan höra av sig till oss, oavsett hur gammal du är.
Är jag anonym?
Ja, du väljer själv hur mycket och vad du vill berätta.
Syns det någonstans att jag kontaktat er?
Det syns inte på telefonräkningen att du har ringt vårt telefonnummer.
Om du är utsatt för våld och kontroll så kan det vara bra att radera samtals- och webbhistoriken. Mer information hittar du längst ned på denna sida.
Har ni tystnadslöfte och anmälningsplikt?
Ja, vi har tystnadslöfte. Det betyder att det du pratar om med oss stannar hos oss, och att vi inte pratar med andra om det.
I Sverige finns det en anmälningsplikt som gör att alla som arbetar med barn och unga måste anmäla om någon under 18 år är eller har varit utsatt för brott. Den lagen finns för att vuxna har ett ansvar att se till att barn mår bra. En anmälan kan bara göras om personerna det handlar om är kända. Är de istället anonyma så går det inte att anmäla. När du pratar med oss kan du alltid välja att vara anonym.
Kan ni hjälpa mig att ta kontakt med andra?
Vi kan hänvisa till andra kontakter, vägleda i detta och hjälpa till att hitta kontaktuppgifter.
Kan jag ha kontakt med samma person flera gånger?
Vi är flera personer som arbetar här, så det kan hända att du kan prata med samma person, men det finns ingen garanti.
Kan jag träffa er i verkligheten? Kan jag boka tid?
Nej, vi har bara möjlighet att ha kontakt via telefon, chatt och mejl. Förutom att ringa och chatta under öppettiderna kan du alltså skicka ett mejl när du vill.
Kostar det något att ringa?
Det är gratis att ringa till oss.
Kan jag ringa till er även om jag inte pratar svenska?
I dagsläget har vi tyvärr inte tillgång till tolk och kan bara erbjuda samtal och stöd på svenska.
Om jag är orolig för någon i min närhet, kan jag ringa till er?
Ja, du som anhörig kan ringa till oss för att få stöd.
Kan jag som våldsutsatt man ringa till er?
Du är alltid välkommen att höra av dig till oss, men vi har begränsade kunskaper om våldsutsatta män. Vi kan lyssna och även ge råd om var du kan vända dig för att få hjälp.
Varför kan det vara svårt att nå er/det är upptaget?
Ibland kan det vara många som ringer – ring senare, skriv i chatten eller skicka ett mejl.
Att dölja ett samtal i chatten
Alla chattsamtal raderas varje kväll, om du inte ber oss spara den som bevismaterial. Vi rekommenderar att surfa i ett inkognitofönster eller i privatsurfingläge, då sparas ingen information:
Öppna ett nytt fönster. På telefonen eller surfplattan trycker du på nytt fönster-ikonen och välj sedan läget privat. På datorn trycker du på Arkiv högst upp och sedan Nytt privat fönster. På vissa webbläsare kommer privat läge upp direkt i menyn, på andra väljs Inställningar för att sedan kunna välja privat läge. Använder du Safari behöver du inte gå in i menyn.
För att annars dölja ditt besök behöver du radera din webbhistorik. Hur du gör beror på vilken webbläsare och enhet du använder. För mer information: Länk till polisens hemsida.
Jourtelefon
tel: 020-075 38 50
Måndagar kl 18-21
Lördagar, söndagar kl 18-21
Chatt
Onsdagar kl 13-21
Chatta, prata och mejla med oss på Stadsmissionen om du själv är utsatt för våld, eller misstänker att någon du känner är det. Vi lyssnar, finns för dig och tror på dig. Du kan vara helt anonym och avgör givetvis hur mycket och vad du berättar.
Mejl
Besvaras vardagar under kontorstid
Använd formuläret här på sidan eller
skriv till stod@stadsmissioneninorrkoping.se
Stadsmissionen i Norrköpings
övriga verksamheter inom
skydd och behandling:
Skyddat boende för kvinnor och barn
Skyddat boende vid aktivt beroende
Oasen HVB
Nationellt behandlingshem för kvinnor med beroendeproblematik – specialisering våldsutsatthet
Vill du hjälpa?
Vi tar tacksamt emot gåvor från företag & privatpersoner för att kunna utveckla vår verksamhet. Kontakta Elin Ekman för mer information.
Swisha till 900 69 25
Märk gåvan “Skyddat Boende”
Tack för ditt stöd!